Wiesz, gdy zobaczyłem film dokumentalny „Jiro śni o sushi”, to się zakochałem w tej historii. Nie, nie jestem wielkim fanem ryb na surowo i dodatków do nich, chociaż lubię egzotyczną kuchnię. To co mnie zachwyciło w Jiro, to etos pracy, żelazna konsekwencja w doskonaleniu tego, co się robi, niezmordowane dążenie do doskonałości i pokora zarazem. Bo jak inaczej nazwać fakt, że ten ponad 80-letni Japończyk, który większość życia spędził na przygotowywaniu sushi mówi, że wciąż coś można poprawić, że wcale nie jest jeszcze tak dobry.

„Jiro śni o sushi”, to wspaniała opowieść o tym, co to znaczy kochać swoją pracę.

To także opowieść o jakże ulotnym pięknie sushi – bardzo prosto wyglądającej potrawie, która jest efektem skomplikowanych procedur oraz wieloletniej praktyki i po prostu prawdziwej pasji. Naprawdę zdziwisz się, jak obejrzysz ten film i chyba już na zawsze zrozumiesz, że sushi kupowane w Polsce nigdy nie będzie smakować tak jak to z malutkiej restauracji Jiro.

Hanami, czyli Festiwal Kwitnących Wiśni

Podobnie jest z ulotnością piękna japońskiej wiosny i czaru, który roztacza. W marcu i kwietniu Japonia tonie w kwiatach kwitnących wiśni, co dla wyspiarzy jest okazją do świętowania w miejskich parkach. Tokio i inne miasta muszą wyglądać zjawiskowo… Chciałbym te wszystkie drzewa przesadzić nad Wisłę, skoro niegdyś przyjęły się nad Potomakiem. Póki co zostaje oglądanie na ekranie. Mimo to warto. Kiedyś pozwoliła mi korzystać z poniższych zdjęć ich autorka, Deana Mitchell, dziennikarka amerykańskiego kanału telewizyjnego ABC News. Wykonała je w Tokio i trochę „ożywiła”. Zobacz i poczuj ten klimat okraszony haiku:

 

Wiosna jest Japonią. O pięknie zaklętym w kwiatach i nie tylko
Wiosna jest Japonią. O pięknie zaklętym w kwiatach i nie tylko

Nie widzę drzewa
nie wiem jakie to kwiaty
– pachną

Wiosna jest Japonią. O pięknie zaklętym w kwiatach i nie tylko

Różnych wydarzeń
wspomnienia niesie zwiewne
kwiat wiśni

Wiosna jest Japonią. O pięknie zaklętym w kwiatach i nie tylko

Oto samotność
wśród ukwieconych wiśni
cyprys wyniosły

Wiosna jest Japonią. O pięknie zaklętym w kwiatach i nie tylko

Autorem tych trzech haiku jest Bashō, prekursor tej formy poetyckiej i najprawdziwszy XVII-wieczny samuraj. Utwory przytaczam za tłumaczeniem Agnieszki Żuławskiej-Umedy.

Co Ty wiesz o sushi?

Wracając do kulinarnych tematów, to kiedyś nagrałem bardzo ciekawą rozmowę z Jackiem Wanem, japonistą, prekursorem sushi w Polsce i korespondentem telewizji NTV. On mi otworzył oczy na prawdę o tej potrawie. Posłuchaj:

Warto dodać przy tej okazji, że Jacek Wan zrealizował 51 odcinków programu telewizyjnego Między Wschodem a Zachodem, emitowanego przez telewizję Polsat. Jest twórcą dwóch pełnometrażowych filmów dokumentalnych: „Wielkanoc na Amorgos”, i „Orzeł i chryzantema”.

W nagraniu usłyszysz też grę na koto, tradycyjnym japońskim instrumencie w wykonaniu Katarzyny Karpowicz, studentki (przynajmniej w 2012 roku) japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Gry nauczyła się podczas pobytu na stypendium naukowym w Tokio, pod kierunkiem sensei Shumiho Ozaki.

Wiosna jest Japonią. O pięknie zaklętym w kwiatach i nie tylko

Nie samym sushi człowiek żyje

Chciałem już kończyć ten wpis jak za cięciem samurajskiego miecza, ale przecież mam coś jeszcze do przypomnienia odnośnie Kraju Kwitnącej Wiśni. I znowu chodzi o kulinaria. Otóż w zeszłym roku w moim domu gościliśmy ekipę japońskiej telewizji TBS, która przygotowywała materiał o tym, jak… Ale nie będę za wiele wyjaśniał 🙂 Jeśli jeszcze nie czytałeś wpisu, do którego kieruję poniżej, to niech to będzie niespodzianką:

Jak zostaliśmy gwiazdami japońskiej telewizji

O, i teraz możemy zakończyć 🙂 No prawie. Życzę Ci, by tak piękną jak ta japońska, ale też i polska, wiosnę przyniosły Twojemu sercu Święta Zmartwychwstania Pańskiego.

Do przeczytania!

Zobacz, to jest ciekawe